ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
Film Entries Sofia IFF 2016
Акредитиран от

19-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

19-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
alt
alt alt
Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.  

БИЛЕТ! е нашата кампания, за да сме по-близо публиката.
Можете да  го откриете на местата, на които пазарувате,
в магазините за подаръци, книжарници, барове
и още много неочаквани локации.

БИЛЕТ е отново навсякъде около вас,
за да сте абсолютно сигурни, че няма да пропуснете
най-интересните и вълнуващи филми!
Запазете своето място собственоръчно –
онлайн или чрез оператор (по телефона).

19-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март 2015 в София, с предварителни прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното и с допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Селектираните творби са групирани в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм за наградата Jameson и други.

Актьорът Иван Иванов, секссимвол на българското кино за не едно поколение зрители, ще получи Наградата на София на Столична община и ще представи лично филма, който го превърна в звезда – незабравимата любовна история „Всичко е любов” (1979) на Борислав Шаралиев. Наградата на София ще бъде връчена на още един актьор – италианската легенда Франко Неро, който ще представи в рамките на София Филм Фест една от класиките в жанра спагети уестърн – „Джанго” (1966, реж. Серджо Корбучи), както и най-новия филм с негово участие – „Децата на Маам” на Паоло Консорти. В тази отбрана компания ще се включи и една дама, грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, председател на Балканското жури на СФФ 2015, чийто филм „1001 рецепти на влюбения готвач” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 1997 г, а в тазгодишната програма е включен и най-новият й филм „Русалке моя, моя Лорелай“ (2014). Ще отдадем почит на един от най-значимите европейски продуценти - Карл Баумгартнер - Бауми, който беше един от последните мечтатели в киното, откривател на многобройни таланти и символ на независимото европейско кино. Наградата на София в памет на големия Бауми ще бъде приета от неговата дъщеря Мартина-Валентина Баумгартнер. София Филм Фест ще представи специална ретроспектива от 13 филма, продуцирани от Бауми, която стартира от 27 февруари в Дома на киното.

През 2015 г. традиционният Фокус на фестивала е насочен към грузинското кино. Програмата стартира също на 27 февруари в Дома на киното, с биографичния  „Пиросмани” на Гиорги Шенгелая. Сред неостаряващите грузински класики можете да видите още филми на Отар Йоселиани, Тенгиз Абуладзе и Елдар Шенгелая, а програмата от най-нови заглавия включва „Младоженки” на Тинатин Каиришвили, „Мандарини” на Заза Урушадзе (с номинация за Оскар), „Не дишай” на Нино Киртадзе, „Царевичен остров” на Георгий Овашвили, както и две копродукции между Грузия, Франция и  Великобритания: „Президентът” на Мохсен Махмалбаф и „Изгубени в Карастан” на Бен Хопкинс.

Фестивалът се открива на 5 март с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Краят на международната програма ще бъде отбелязан на 15 март в Зала 1 на НДК с новия шедьовър  на руския режисьор Андрей Звягинцев „Левиатан”, номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

В Международния конкурс за тринадесети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят).

В надпреварата ще се включат:

„Без граници” (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари
„Вълк” (Theeb) - ОАЕ-Катар-Йордания-Великобритания, режисьор Нажи Абу Нуоар
„Г-н Каплан” (Mr. Kaplan) - Испания-Уругвай-Германия, режисьор Алваро Брехнер
„Денят на Патрик” (Patric's Day) – Ирландия, режисьор Тери МакМахон
„Живот на кредит” (Line of Credit) - Грузия-Франция-Япония,  режисьор Саломе Алекси
„Илда” (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд Ранхел
„Млади сме, силни сме” (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани
„Ничие дете” („No One's Child”) – Сърбия-Хърватска, режисьор Вук Ршумович
„По необясними причини” (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз
„Тихият час” („The Quiet Hour”) – Великобритания-Ирландия, режисьр Стефани Жоалан
Двата български филма в конкурса са „Прелюбодеяние” на Явор Веселинов и
„Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.


Международно жури ще определи основните награди на 19-ия София Филм Фест. В годината на 100-годишния юбилей на българското кино, председател на журито е българският режисьор Стефан Командарев, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата Jameson ще бъдат заместник-директорът на МФФ Бусан и директор на Азиатския Филмов пазар Джей Джеон (Южна Корея), турската продуцентка Зейнеп Атакан („Зимен сън”, „Имало едно време в Анадола” на Нури Билге Джейлан), Леван Когуашвили (Грузия, миналогодишният победител на СФФ със „Срещи на сляпо”) и директорът на кинофестивала в Рио де Жанейро Илда Сантяго (Бразилия). Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов, който бе арестуван през май 2014 от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвор в Москва по обвинение в подкрепа на протестите Евромайдан в Киев и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия. София Филм Фест се присъединява към протеста на международната филмова общност, иницииран от Европейската Филмова Академия, и към фестивали като Мотовун, Венеция, Сан Себастиан и Варшава, които също обявиха Сенцов за почетен член на международното жури.

За 12-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. Селекционната комисия в  състав: Павел Веснаков – режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мина Милева – аниматор, продуцент и режисьор, Нина Алтъпармакова – монтажист, Йордан Жечев и Васил Петраков – от творческия екип на DDB, определи 12-те финалисти. Това са:

Бандит и овен, реж. Алберто Йорданов
Врагове, реж. Христо Симеонов
Гинка, реж. Антония Милчева
Денят на кървавите венци, реж. Димитър Димитров - Анимитер
Исус, реж. Боя Харизанова
Как да надебелеем здравословно, реж. Кеворк Асланян
Майо, реж. Петра Георгиева
Пламен, реж. Андре Андреев
Софийският ладино клуб, реж. Борис Мисирков и Георги Богданов  
Френска любов, реж. Николай Василев
ЩРИХ и СТИХ, реж. Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Борис Праматаров, Дмитрий Ягодин
Auf Wiedersehen, реж. Еди Шварц и Йордан Петков


Кой от филмите ще получи наградата на стойност 6 000 евро ще прецени международното жури.

Наградата на „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури в състав: грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, програмният директор на МФФ Кинотавър Ситора Алиева (Русия) и директорът на МФФ Тофифест Кафка Яворска (Полша). В надпреварата ще участват 11 заглавия сред които 2 румънски в копродукция с България - „Аферим!” на Раду Жуде (носител на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015) и „Защо аз?” на Тудор Джурджу, „Травелатор” на Душан Милич, „Паметник за Майкъл Джаксън“ на Дарко Лунгулов, два турски филма - „Сивас” на Каан Мюждеджъ и  „Следвай гласа ми” на Хюсеин Карабей, един хърватски - „Такъв е редът” на Огньен Свиличич, един босненски - „Островът на любовта” на Ясмила Збанич, албански - „Бота”  на Ирис Елези и Томас Логореци и гръцки филм - „Ксения” на Панос Х. Кутрас. Българският участник е филма „Омбре“ на покойния Захари Паунов.

Наградата на Милениум в Документалния конкурс за най-добър филм ще бъде определена от жури в състав: Шон Макалистър (Великобритания, режисьор), Светла Турнин (Канада, изпълнителен директор на Cinema Politica), Светослав Драганов (България, режисьор). Програмата съдържа 11 заглавия, сред които носителят на Оскар „Citizenfour” на Лаура Поитас, а българският  участник е „Салто мортале” на Борислав Колев („Стоичков”). Още десет нови български документални филма ще имат премиера в рамките на София Филм Фест 2015.

Няколко утвърдените европейски творци ще гостуват на 19-ия София Филм Фест. Сред тях са Тери Джоунс (Великобритания), който ще представи в София няколко от култовите заглавия на „Монти Пайтън” - от „Свещеният Граал” до „Монти Пайтън Live (предимно) – Един падна, петима остават”. Корнел Мундруцо (Унгария) очакваме с най-новия си филм „Белият бог”, носител на Наградата в секцията „Особен поглед” от Кан '14, балканската легенда Данис Танович ще ни покаже последната си киноистория „Тигри”, която ще ни пренесе в Индия, а Вера Глаголева (Русия) ще представи „Две жени” по пиесата на Иван Тургенев „Месец на село”. Световна премиера на СФФ ще има италианският филм  „Децата на Маам”, в присъствието на режисьора Паоло Консорти, актьорите Лука Линело и Франко Неро и продуцента Джузепе Лепоре.

Зашеметяващият дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки „Племето” (Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан ’14) е сред акцентите в програмата на тазгодишния София Филм Фест, както и „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито в Кан ’14, който ще бъде представен лично от италианската режисьорка.

Най-новият шедьовър на един от големите майстори на визуалното изкуство, любимецът на софийската фестивална публика Вим Вендерс, ще има специална гала премиера на 19-ия София Филм Фест.  „Солта на земята” (сърежисьор Жулиано Рибейро Салгадо) е завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо.

Номинираният за чуждоезичен „Оскар” „Диви истории” на Дамиан Шифрон и притежателят на „Сребърна мечка” за режисура (поделена с „Аферим!”) „Тяло” на Малгожата Шумовска също са част от богатата програма на фестивала. Не бива да се пропускат и уникалните фестивални срещи с  фаворита от Кан (с наградата на журито в „Особен поглед”), забавната психодрама „Форсмажор” на Рубен Йостлунд, един от най-добрите индийски филми за изминалата година – „Съд” на Чайтаня Тамхан (в рубриката „Калейдоскоп”), както и „Пако де Лусия: Пътуване” на Франсиско Санчес Варела, представен в извънконкурсната документална програма.

Програмата „Армения, 1915“ е посветена на отбелязването на 100-годишнината от геноцида, на който стават жертва над един милион арменци в територията на Османската империя. „Раната” на Фатих Акин, „Чифликът на чучулигите” на братя Тавиани и „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян (специален гост 19-ото издание на фестивала), ще запознаят българската публика с различни аспекти по темата.

Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно БЪЛГАРСКОТО КИНО. По този повод ще бъдат показани две селекции: „10 класически български филма (до 1989)” и „10 филма на новото българско кино (след 1990)”. Филмите са подбрани от 10 утвърдени кинокритици – Божидар Манов, Александър Янакиев, Янко Терзиев, Антония Ковачева, Александър Донев, Геновева Димитрова, Петя Александрова, Борислав Колев, Андроника Мартонова, Стефан Китанов.

Сред 10-те български класики са „Крадецът на праскови” (1964, реж. Въло Радев), „Понеделник сутрин” (1966, реж. Ирина Акташева и Христо Писков), „Привързаният балон” (1967, реж. Бинка Желязкова), „Козият рог” (1972, реж. Методи Андонов), „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев), „Авантаж” (1977, реж. Георги Дюлгеров), „Лачените обувки на незнайния воин” (1979, реж. Рангел Вълчанов), „Всичко е любов” (1979, реж. Борислав Шаралиев), „Да обичаш на инат” (1986, реж. Николай Волев), „Парчета любов” (1989, реж. Иван Черкелов).

В „новата” българска десятка влизат: „Граница” (1994, реж.Илиян Симеонов и Християн Ночев), „Писмо до Америка” (2001, реж. Иглика Трифонова), „Дзифт” (2008, реж. Явор Гърдев), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”(2008, реж. Стефан Командарев), „Източни пиеси” (2009, реж. Камен Калев), „Мисия Лондон” (2010, реж. Димитър Митовски), „Подслон” (2011, реж. Драгомир Шолев), „Аве” (2011, реж. Константин Божанов), „Тилт“ (2010, реж. Виктор Чучков-син),  „Урок” (2014, реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов).

За поредна година българската документалистка Златина Русева ще представи няколко филма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюксел. Фестивалът е посветен на основните цели на ООН за хилядолетието.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”, реализирана със съдействието на „Домейн Бойар”. В програмата са включени игралните филми „1001 рецепти на влюбения готвач”, „Пътуване до Италия” и „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история”, както и документалните „Перу знае: Кухнята като социално оръжие”, „Люлката на виното“ и „Шери и мистерията на „Palo Cortado”.

И през 2015 г. ще зарадваме верните киномани с рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред тях през тази година са „Зимен сън” („Златна палма” - Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале ’14) на Дяо Инан, „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” („Златен лъв” – Венеция ’14) на Рой Андершон и „Царевичен остров” („Кристален глобус” - Карлови Вари ’14) на  Георги Овашвили.

Българското игрално кино ще представи повечето от филмите, завършени след март 2014. Сред заглавията, освен конкурсните „Прелюбодеяние” на Явор Веселинов и „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, както и участникът в балканския конкурс „Омбре” на Захари Паунов, са включени още „Досието Петров” на Георги Балабанов, „Буферна зона” (реж. Георги Дюлгеров), „Потъването на Созопол” (реж. Костадин Бонев)” и „Събирач на трупове” (реж. Димитър Димитров) с първа прожекция пред публика.

В „Киното днес – големите майстори” по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Два дни и една нощ” на братя Дарден – с „Оскар“-ова номинация за Марион Котиар, номинация за „Златна палма” и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят; „Тихи води/Still the Water” на японката Наоми Кавасе – още един от филмите, номинирани за „Златна палма” в Кан; най-новият филм на кинолегендата Джон Бурман „За короната и страната”; „1001 грама” на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл „Рио 50 градуса”; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс „Водачът”, участвал в конкурсната програма на Кан 2014, „Моята разходка в дивото/Wild” на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за „Оскар” за изпълненията им във филма; „Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel” на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и „Все още Алис/Still Alice” на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на „Оскар”, „Златен глобус” и на още десетина награди от различни филмови форуми за ролята си в този филм.

В програмата „Киното утре – големите открития” освен „Диви истории”, „Племето” и „Чудесата”, ще гледаме още „Pride” на Матю Уорчъс, получил специалната „Queer Palm”, с номинации за „Златен глобус” и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн, „Глупак” на Юрий Биков и „Загреб капучино” на Ваня Свиличич.

„Кино и психоанализа” присъства за поредна година във фестивалната програма - с интригуващи дискусии след специално избрани филми. И една специална програма ще бъде представена на публиката в столицата - за първи път на София Филм Фест филми, предоставени от Икономическото и търговско представителство на Хонконг в Брюксел, ще срещнат зрителите с прочути екшън-звезди и майстори на бойни изкуства от близкото минало.

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях са ключови фигури от европейската филмова индустрия и ще пристигнат специално за 12-ото издание на програмата София Мийтингс. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

През София Мийтингс преминаха проектите на Кристи Пую („Смъртта на Господин Лазареску”), Агнес Кошич („Адриен Пал”), Иля Хржановски („Дау”), Калин Петер Нетцер („Медал за храброст”), Бабак Джалали („Земя”), Алексей Герман Младши („Гарпастум”), Алексей Попогребски („Simple Things”) и основните режисьори на новото българско кино: Камен Калев, Стефан Командарев, Димитър Митовски, Явор Гърдев, Драгомир Шолев, Зорница София, Виктор Чучков, Андрей Паунов, Борис Десподов, Илиан Метев и други.

Очаквайте още новини за програмата на мартенския киномаратон!

Актуална информация за филми и очаквани гости ще бъде публикувана  
и на нашия сайт – www.siff.bg.  

Добави коментар в FacebookС филма "Синът на Саул" ЕП отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

На 27 януари, в Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, наградата ЛУКС на ЕП заедно с продуцентския екип ще направят специална прожекция на унгарския филм „Синът на Саул“ / Son of Saul в Белгия, Полша, Словакия, Словения и Хърватска.

„Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест

Авторитетният кинофорум превърна в своя запазена марка срещата на публиката с филмите, отличени на най-престижните световни фестивали

Берлинската „Златна Мечка” - САМО на 20-ия София Филм Фест

За 20-и пореден път международният филмов фестивал София Филм Фест ще покаже най-доброто от световното кино

Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството

Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива на 20-ия юбилеен София Филм Фест. Визитата на Тед Кочев е специалният подарък на „Джеймисън” за 20-годишнината на фестивала

Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма ма” с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест

Името на Хулио Медем – един от най-оригиналните режисьори на територията на новото испанско кино, е сигурен знак за вълнуващи срещи. А когато до неговото име стои и това на страхотната актриса Пенелопе Крус – магнетичното привличане е сигурно!

„СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън – в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ” на 20-ия София Филм Фест

С четири номинации за ОСКАР, носител на Наградата на публиката от фестивалите в Торонто и Варшава, „СТАЯ” има в актива си повече от 50 награди и почти 100 номинации – и това се случва САМО в рамките на трите последни месеца на 2015 година!

ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН

За 13-и път ДЖЕЙМИСЪН ще връчат награда в размер на € 6 000 в конкурса на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ за късометражно кино - Jameson Short Film Award. ЕТО КОИ СА СЕЛЕКЦИОНЕРИТЕ през 2016!

Новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще даде старт на 20-ия юбилеен София Филм Фест на 10 март в Зала 1 на НДК

МАРТ е съвсем близо! През 2016 ФИЛМОВИЯТ месец е посветен на 20-годишнината на едно от най-очакваните и значими културни събития в столицата и страната ни - Международният филмов фестивал София Филм Фест

100 години БЪЛГАРСКО КИНО в програмите на София Филм Фест, София Мийтингс и Дома на киното през 2015

Международният филмов фестивал „София Филм Фест”, най-мащабният филмов форум в България, посвети своето 19-о издание през 2015 на българското кино и неговия 100-годишен юбилей.

13-ото издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм на 20-ия София Филм Фест

Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани на 8, 10 и 11 декември в Дома на киното в София - ВХОД СВОБОДЕН

Наградени филми, стартирали от София Мийтингс

Награди за "THE PROSECUTOR, THE DEFENDER, THE FATHER AND HIS SON", "THE WEDNESDAY CHILD" и "ДОСИЕТО ПЕТРОВ"

5 DAYS LEFT TO SUBMIT FOREIGN FILMS!

You are welcome to submit your films to the 20th anniversary edition of Sofia International Film Festival, 10-20 March 2016!

Селектираните проекти за CentEast Market 2015

10 нови заглавия ще бъдат представени като в 11-ото издание на CentEast Market Варшава-Москва-Пекин. Девет пълнометражни филма и един документален са сред селектираните проекти

КЛАУДИЯ КАРДИНАЛЕ СЕ ЗАВРЪЩА В СОФИЯ ЗА ПРЕМИЕРАТА НА ФИЛМА “ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН УЕСТЪРН”

Близо четири години след като гостува на Международния София Филм Фест, Клаудия Кардинале e отново в нашата столица - този път поводът за посещението на известната актриса е премиерата на 140-я филм в нейната кариера, пълнометражният дебют на режисьора Борис Десподов “Имало едно време един уестърн” (Twice Upon a Time in the West)

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС БРАЙЪН МЕЙ - ЛЕГЕНДАРНИЯТ КИТАРИСТ НА QUEEN И ЗВЕЗДАТА НА БРОДУЕЙ КЕРИ ЕЛИС

СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЕРПРАЙСИС и София Филм Фест имат изключителното удоволствие да представятna 16 март (сряда) 2016 г., 20:00 ч. Зала 1 на НДК една магическа вечер с най-големите хитове на Queen и много музикални изненади!

ШОН МАКАЛИСТЪР, който беше член на документалното жури на 19-ия СФФ с изключително успешен филм

Филмът SIRIAN LOVE STORY разказва любовна история и е одисея за политическата свобода на Запад

ДВА ПРОЕКТА НА SOFIA MEETINGS – В ОФИЦИАЛНАТА ПРОГРАМА НА САН СЕБАСТИАН 2015

Филмите „КАРЪЦИ” и „ЖАЖДА” са българското участие в програмата на Сан Себастиан 2015

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПОЗДРАВЯВА ТВОРЧЕСКИЯ СИ ПАРТНЬОР DDB SOFIA!

Творческата агенция DDB Sofia и тази година донесе награда за Sofia International Film Fest на фестивала Фара`15.

Георги Балабанов - отличен с наградата за режисура на фестивала в Монреал

Филмът "Досието Петров" донесе престижната награда на българския режисьор

Филмът СЪДИЛИЩЕТО на Стефан Командарев е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм

След „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” втори шанс за ОСКАР за филм на режисьора Стефан Командарев

Българско участие в панорамата на късометражното кино от Градовете на киното на ЮНЕСКО

Двата български късометражни филма са „ГИНКА“ на Антония Милчева и „БОТЕВ Е ИДИОТ" на Деян Барарев

Лятно Kино Соаре в Гранд хотел София продължава и през септември

Гостите на Гранд Кафе ще могат да гледат още два избрани филма и да вечерят под звездите

Пълнометражният дебют на Ралица Петрова „Безбог” получи награда за проект в развитие на фестивала в Сараево

Журито на специалната секция „Проекти в развитие / Work in Progress” присъди наградата „Restart” на дебютния филм

Премиера на „Жажда” на Светла Цоцоркова на фестивала в Сан Себастиан

Стартирал като проект на София Мийтингс, филмът ще се състезава за престижната награда в конкурса „Нови режисьори”

" Урок" влезе във великолепната тройка за наградата LUX PRIZE 2015

В надпреварата с българския филм са филмите Mediterranea(Италия)и Mustang(Франция)

Стартиралият от Sofia Meetings "The Wednesday Child" - с голямата награда в "East of the West" на юбилейния 50-и фестивал в Карлови Вари

В престижната конкурсна програма "East of the West" беше включен още един филм, представен като проект на Sofia Meetings - "Zero" на режисьора Гюла Немец

Лятно кино соаре в Grand Café на Гранд Хотел София

София Филм Фест и Гранд Хотел София предлагат уникално киноизживяване в летните вечери

От червения килим на Венеция и Кан – добре дошли в България! Двама белгийски режисьори заснеха „КЕБАП РОЯЛ” у нас

„АРТ ФЕСТ” са българските копродуценти на филма

Ясна е официалната селекция за наградата „LUX Prize” 2015 на европейския парламент

Българският „Урок” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е сред 10-те селектирани филма

CentEast 2015 очаква Вашите проекти!

Платформата очаква кандидатурите на проекти works-in-progress за участие в 11-ото издание на CentEast във Варшава

"КАРЪЦИ“ НА ИВАЙЛО ХРИСТОВ спечели голямата награда „Златен Свети Георги“ в Москва!

На 37-я Московски международен кинофестивал, приключил на 26 юни, филмът на сценариста и режисьора Ивайло Христов "КАРЪЦИ" спечели Голямата награда "Златен Свети Георги" от жури, председателствано от легендарния френски режисьор Жан Жак Ано

Загубихме големия приятел Александър Янакиев. Един от нас.

Сашо Янакиев беше изключителен човек - добър, благ, великолепен майстор на тема кино и неговата история, щедър учител, готов да приложи строгост, когато е нужно, перфекционист и собственик на страхотно чувство за хумор...

Кампанията БИЛЕТ на София Филм Фест и ДДБ София спечели Златна награда EFFIE

На церемонията на 27 май по връчването на Наградите Effie® кампанията БИЛЕТ на Международния София Филм Фест и ДДБ София спечели Златна награда Effie в категория „Социална, медийна, политическа”

"NANOOK" спечели наградата на ScriptEast! в КАН 2015!

В годината на 100-годишния юбилей на българското кино млади български творци спечелиха изключително престижно отличие в КАН

Рекорден брой участници – 25 държави гласуват Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия

СОФИЯ участва за ЧЕТВЪРТА поредна година!

Д И С К У С И О Н Е Н К Л У Б ЗА БЪЛГАРСКО КИНО

Проект на Дома на киното в годината на 100-ния юбилей на българското кино

За всички почитатели на БЪЛГАРСКОТО КИНО - днес е премиерата на „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” в сайта за български филми онлайн – Netcinema.bg

От днес, 16 април, един от най-награждаваните български филми, достигнал до списъка с 9-те номинации за чуждоезичен Оскар – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, официално може да бъде гледан онлайн.

"Не ни безпокойте!" - важно е да се говори за Природата

Дискусията „Не ни безпокойте!” е инициатива на София Филм Фест в партньорство с проект „Прозрачни планини” и WWF Bulgaria

„Заслушай се в глухите” - кампания на 19-ия София Филм Фест и фондация „Заслушай се”

„Заслушай се в глухите” е социална кампания на 19-ия Международен София Филм Фест и фондация „Заслушай се”. Тя има за цел да допринесе за социалното включване на хората с увреден слух в българското общество. 4 април - 18,00 часа - Дом на киното - „ПЛЕМЕТО”

БАРАБАН - специална прожекция в последния ден на месец март е посветена на ПРАВАТА на ЧОВЕКА и борбата срещу апартейда в Южна Африка

ПРОЖЕКЦИЯ - 31.03.2015, вторник, Дом на киното, 19:00 - ВХОД СВОБОДЕН Поканата за прожекцията на „БАРАБАН” е от името на Н.Пр.г-жа Ванеса Калверт, посланик на република Южна Африка в България!

Първа ретроспектива на Хонконгските филми за бойни изкуства - 19-и София Филм Фест

Филмите от програмата „Хонконгски филми за бойни изкуства” са великолепни посланици на разнообразието и творчеството на Хонконг и дават шанс на зрителите да опознаят част от Изтока чрез киното му. Специални гости за откриването на събитието в Дома на киното бяха госпожа Дрю Лай, КК Йенг и Мелиса Паскал - от Хонконгския офис за икономика и търговия в Брюксел

Уникален, магнетичен и неповторим - ПАКО де ЛУСИЯ

29 март - неделя - 19,00 часа - прожекция в ДОМА на КИНОТО

Специална прожекция на документален филм за мистичната общност Даманхур в рамките на София Филм Фест 2015

„Даманхур: Сбъдване на мечтите” e документалният филм, който ще бъде представен на 26 март от 18.00 часа в Дом на киното в рамките на София Филм Фест.

Ян Шванкмайер "Възможностите на диалога - Между филма и изящното изкуство"

Още няколко дни ще имате възможност да видите изложбата, посветена на Ян Шванкмайер "Възможностите на диалога - Между филма и изящното изкуство". Тя е предоставена на вниманието на публиката в Дома на киното от Чешкия център, традиционен партньор на София Филм Фест

Премиерна прожекция на "Сьориз" в Дома на киното

Жером Енрико: „Видях невероятната Таня Вучкова и се влюбих в нея” - на 20 март в Дом на киното, в рамките на София Филм Фест, на специална премиерна прожекция беше представен френския филм „Сьориз”. Гости на събитието бяха режисьора Жером Енрико и сценаристката Ирина Гончар

Реколтата Кино и Вино от 19-ия София Филм Фест

Пет много различни на аромат заглавия ще съберат ценителите на киното и виното в Дома на киното по време на 19-ия София Филм Фест

"Реки без мостове" - ДНЕС в Дома на киното

Документалната творба на Кристина ГРОЗЕВА и Петър ВЪЛЧАНОВ - със специална прожекция в Дома на киното днес!

Международният София Филм Фест и Хонконгският офис за икономика и търговия в Брюксел представят: Първа ретроспектива на Хонконгските филми за бойни изкуства

София Филм Фест предоставя на публиката една уникална възможност да обиколи и опознае света чрез кино

„Не ни безпокойте!“ – зелена кампания на София Филм Фест в партньорство с „Прозрачни планини” и международната природозащитна организация WWF

19-ия Международен София Филм Фест Ви кани на дискусия на тема опазване и залесяване на горите в България в навечерието на Деня на гората – 21 март.

"Хотел на час" във фестивалната програма

Предизвикателно, документално, интригуващо - ДНЕС е ПЪРВАТА прожекция на "ХОТЕЛ на ЧАС", в Културен център G8, начален час 20,45 - Не Пропускай!

Специалната прожекция на "Диор и аз" - със специална изненада от Vogue Vision - Митко Дамов

След шампанското и червения килим пред кино Люмиер на 16 март, специалната фестивална прожекция на "Диор и аз" беше представена от Мира Сталева, заместник директор на София Филм Фест, и Митко Дамов (Vogue Vision). Един от зрителите в залата имаше късмет и откри панделката под своя стол в залата, която му спечели най-новия парфюм на Диор!

Да, българско кино!

10 дни, 10 филма до 1989-та, 10 филма след 1990-та и 100 години българско кино Едни от най-популярните български режисьори ще представят филми на свои колеги

НАГРАДИТЕ на 19-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - www.siff.bg

Големият победител на вечерта е "УРОК" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който спечели четири награди - ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ, НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ и НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА

Предизвикателство "Българско кино"

Предлагаме ви да се включите в играта с награди ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО "БЪЛГАРСКО КИНО" – най-приятното и лесно киноприключение, което ще ви отведе на пътешествие от 60-те до днес, от фикциите на игралното кино до реалността на документалното, но най-вече ще ви предложи един нов поглед върху българските филми!

Приказки за кино на по чаша Jameson

Нашите приятели от Jameson, вдъхновени от партньорството си с нас, както и от богатата ни филмова програма, стартираха видео поредицата Sofia Film Fest Critics Sequence, в която популярни личности говорят за кино. Това е един вид забавна кинокритика с внимание и професионализъм, но и с голяма доза хумор и без всякаква претенция!

Големият късметлия с първия ЗЛАТЕН БИЛЕТ Александър Цеков: „Животът ми наистина е прекрасен”

Александър Цеков е на 25 г., зодия Козирог. В момента завършва бакалавърска програма „бизнес администрация”. Работи като главен сладкар в хотел. Негов е първият ЗЛАТЕН БИЛЕТ за София Филм Фест!

„Островът на любовта“ на Ясмила Збанич с извънредна прожекция на 14-ти март

Конкурсите на София Филм Фест стартират днес

Днес се откриват официално четирите конкурса на София Филм Фест!

Съботна филмова фиеста

Тери Джоунс и Монти Пайтън в програмата на 19-ия София Филм Фест

Младежкото жури на 19-ия София Филм Фест

Четиримата финалисти за себе си...

„Досието Петров” на Георги Балабанов открива 19-ия София Филм Фест

На 5 март със специална гала прожекция в Зала 1 на НДК, в 19,30 часа стартира 19-ия София Филм Фест! Знаменитият френски сценарист и носител на тазгодишния специален „Оскар” за цялостно творчество ще приветства от екрана на Зала 1 на НДК публиката на най-новия му съвместен филм с българския режисьор Георги Балабанов, който от години живее във Франция.

Преди откриването на официалната програма

Днешната програма на София Филм Фест залага на искреното забавление и здравословното чувство за хумор "Гуча!" и "Сините планини или неправдоподобна история"

ПОПИТАЙ ТЕРИ ДЖОУНС, ФРАНКО НЕРО И ИВАН ИВАНОВ

Тази година София Филм Фест ще срещне публиката с три филмови легенди – любимия български актьор Иван Иванов, Тери Джоунс от Монти Пайтън и култовия актьор от италианските уестърни Франко Неро

Домът на Киното Ви очаква!

Честит 3-ти март! Днес празнуваме Освобождението на България, а вдругиден ще освободим и духа на киното с началото на 19-тия Международен София Филм Фест

Фестивалът „Милениум” гостува на СФФ 2015

За четвърта година българската документалистка Златина Русева ще представи избрана програма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюксел.

Понеделник - филмов ден в ДОМА НА КИНОТО

За началото на първата седмица от най-филмовия месец, София Филм Фест ви предлага да загреете с два филма на две големи имена в киното - Аки Каурисмаки и "Хавър" & Отар Йоселиани и "Листопад"

Да, българско кино

София Филм Фест кани всички приятели, колеги и зрители да подкрепят каузата "Да, българско кино" не само като гледат фимите в програмата на фестивала, но и като споделят и разпространяват коментари, снимки и връзки в социалните мрежи с хаштаг #BgCinemaIndeed и #ДаБългарскоКино

СФФ празнува с Буковски и Кустурица

Честита Баба Марта! Започва най-филмовият месец в годината, а пролетта ни диша във врата. Явно заради това духът на киното се оказа твърде нетърпелив и дни преди откриването на София Филм Фест, излезе от бутилката, за да празнува заедно с нас в Дома на киното. Днес ще ни срещне с Чарлс Буковски и Емир Кустурица. Каква добра компания...

Старт на фестивалния семестър на „София Филм Фест за учащи” с ретроспективата, посветена на Карл Баумгартнер, и специалния Фокус Грузия на 19-ия София Филм Фест

С началото на „София филм фест за учащи” този петък започва предварителната програма на най-големия кинофестивал в България, дни преди официалната церемония по откриването на 5-и март в НДК.

Столичният общински съвет прие решение за учредяване Голямата награда на София Филм Фест „София град на киното”!

19-ият София Филм Фест стартира след броени дни! От ДНЕС търси своя БИЛЕТ на фестивала!

От днес сме в мрежите – а фестивалът наближава! Време е!

19-ият София Филм Фест посвещава специална програма в памет на продуцента и приятеля Карл Баумгартнер - Бауми

Дъщеря му Мартина Баумгартнер ще получи Наградата на София за изключителния принос на Бауми към изкуството на киното

Носителят на Оскар CITIZENFOUR и още 10 изключителни филма в документалния конкурс на 19-ия София Филм Фест

10 от най-новите и впечатляващи документални филми, преминали теста на най-престижните кинофестивали, заедно с една българска премиера, са включени в тазгодишния конкурс за най-добър документален филм на 19-ия София Филм Фест.

11 заглавия в надпревара за наградата на „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм на 19-ия София Филм Фест

Програмата включва четири филма, които са участвали като проекти на София Мийтингс!

Българското кино и неговият 100-годишен юбилей в програмата на 19-ия София Филм Фест

В годината, в която родното кино навърши 100 години, а София бе признат за един от петте световни града на киното на ЮНЕСКО

Още два световни хита в програмата на 19-ия София Филм Фест

Номинираният за чуждоезичен Оскар „Диви истории” на Дамиан Шифрон и притежателят на „Сребърна мечка” за режисура „Тяло” на Малгожата Шумовска са част от програмата на фестивала, който стартира след точно 12 дни!

Армения, 1915

Харутюн Хачатрян – специален гост на 19-ия София Филм Фест

Най-новият филм на Георги Дюлгеров „Буферна зона” – с премиера на София Филм Фест 2015

Дванадесет първи и втори филми на режисьори от цял свят ще мерят сили в Международния конкурс на 19-ия София Филм Фест

Оскарови номинации на 19-ия СФФ

До раздаването на Оскарите остават 7 дни, а до началото на София Филм Фест – само 17! За всички ценители на големите награди в киното, тазгодишното издание предлага изключителна селекция от филмови предложения с номинации за Оскар.

Тери Джоунс и Монти Пайтън: 20 години по-късно (почти)

Прочутият майстор на усмивки e специален гост на 19-ия София Филм Фест

„Аферим!” на Раду Жуде триумфира със „Сребърна мечка” за режисура (поделена) от Берлинале!

Копродукцията на Румъния, България и Чехия, проект на София Мийтингс, направи първият голям подарък за 100-годишнината на българското кино. АШКОЛСУН, РАДУ!

„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ” ...или МЛАДЕЖКИ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ през март

(Кино, срещи и дискусии за ученици и студенти)

12-те в 12-ите Jameson Short Film Award

Кандидатите за Наградата ДЖЕЙМИСЪН през 2015

Нана Джорджадзе с Наградата на София Фокус ГРУЗИЯ на 19-ия София Филм Фест

Нана Джорджадзе е сред водещите имена в историята на грузинското кино.

Франко Неро ОТ „ДЖАНГО” ДО ФАСБИНДЕР

Големият италиански актьор ще бъде специален гост на 19-ия София филм Фест, за да получи Наградата на София и за световната премиера на филма с негово участие „Децата на Маам” (2014) на режисьора Паоло Консорти

„За короната и страната” на легендата Джон Бурман на 19-ия София Филм Фест

Независимо от жанра, философската тематика е неизменна част от филмите на Бурман

Актьорът Иван Иванов с Наградата на София

Звездата на българското кино ще получи приза на Столична община за своя принос в киноизкуството на откриването на 19-ия София Филм Фест на 5 март в Зала 1 на НДК

10 от най-успешните филми на новото българско кино след 1990 на 19-ия София Филм Фест

Програмата се представя по повод 100-годишнината на българското кино и е селектирана на принципа на най-много получени гласове от 10 утвърдени български кинокритици.

София Филм Фест търси своето Младежко жури

Младежи между 18-26 г. ще журират наравно с международните киноексперти.

По повод 100-годишнината на българското кино СФФ ще представи 20 емблематични родни филмови заглавия

10 класически филма на 10 режисьора, създадени до 1989 г. и 10 от най-успешните творби на 10 режисьора на новото българско кино след 1990 г. ще предложи програмата на 19-ия София Филм Фест. Филмите са селектирани на принципа на най-много получени гласове от 10 утвърдени кинокритици.

Визуалният шедьовър на Вим Вендерс „Солта на земята“ с гала премиера в София

Предстои ви незабравима среща с впечатляващия портрет на култовия фотограф Себастиао Салгадо.

19-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Фестивалът е посветен на 100 годишния юбилей на българското кино и титлата „София - творчески град на киното” на ЮНЕСКО

Награда JAMESON за късометражен филм - 12 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

Легендарната Награда JAMESON за късометражен филм за 12-а поредна година обединява усилия с международния филмов фестивал София Филм Фест в България в търсене на нови впечатляващи таланти на седмото изкуство.

Отличеният с Голямата награда на журито в Кан „Чудесата” на италианката Аличе Рорвахер ще очарова публиката на София Филм Фест

„Всичко беше една голяма изненада – самият факт, че филмът беше в програмата на Кан, а и поканата да се върна обратно няколко дни, след като го бяхме представили. Знаех, че получаваме награда, но не ми казаха коя е. Бях много изненадана и страшно щастлива – все още съм в облаците”, споделя режисьорката на пресконференцията след награждаването на един от най-авторитетните фестивали в света.

Трите аса на световното кино на 19-ия София Филм Фест

„Златната палма” от Кан, „Златната мечка” от Берлин и „Златният лъв” от Венеция с българска премиера в София!

Революционният фестивален хит „Племето” ще разстресе публиката на 19-ия София Филм Фест

Зашеметяващият дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки е сред акцентите в програмата на тазгодишния Международен София филм фест.

Носителят на „Златен глобус” „Левиатан” на Андрей Звягинцев е сред гала премиерите на 19-ия СФФ

След триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми - приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - новият руски филмов шедьовър ще зарадва и българската фестивална публика.

Филмът на Раду Жуде „Aferim!”, копродукция между Румъния и България – в конкурсната програма на 65-ото Берлинале

Заедно със „Защо аз” на Тудор Джурджу и „Никой не иска нощта” на Изабел Коишет, това е третият филм с българско участие, който представя страната ни в Берлин в годината на честване на 100-годишния юбилей на родното ни кино

„Досието Петров” на Георги Балабанов открива 19-ия София Филм Фест

Носителят на „Оскар” и сценарист на филма Жан-Клод Кариер пристига в София специално за премиерата.

12-ото издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award

През 2015 година очакваме нови предизвикателства с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

СОФИЯ – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА КИНОТО НА ЮНЕСКО

Столицата на България е един от петте световни градове на киното и чества по достоен начин 100-годишния юбилей на българското кино на 13 януари 2015

2015 – ГОДИНАТА, В КОЯТО БЪЛГАРСКОТО КИНО НАВЪРШВА 100!

От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. В началото на 2015 година се навършва един век от това събитие. Отбелязването на този важен юбилей ще продължи през цялата 2015 година с различни инициативи

Българска копродукция открива БЕРЛИНАЛЕ!

Филмът на Изабел Коишет „Никой не иска нощта” с участието на Жулиет Бинош и Гейбриъл Бърн ще открие 65-ото издание на престижния кинофорум Български копродуценти са компанията „One More Movie”

„Срещи на сляпо” - носителят на три награди от София Филм Фест 2014 е специален киноакцент през месец декември

Грузинският филм на екран у нас напомня на всички, че март и 19-ия София Филм Фест са много близо

Филмови дни ЛУКС от 9 до 11 декември в Дома на киното

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани от 9 до 11 декември в Дома на киното в София - ВХОД СВОБОДЕН

НОВИНИ
СФФ@26.01.16, 00:01: С филма "Синът на Саул" ЕП отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФ@24.01.16, 00:01: „Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест
СФФ@23.01.16, 00:01: Берлинската „Златна Мечка” - САМО на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФ@20.01.16, 00:01: Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството
СФФ@18.01.16, 00:01: Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма ма” с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест
СФФ@15.01.16, 00:01: „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън – в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ” на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
СФФ@13.01.16, 00:01: ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.