ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
Film Entries Sofia IFF 2016
Акредитиран от

ПОДСЛОН / SHELTER

България, 2010, 88 мин
игрален , цветен
ПОДСЛОН
alt
alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.33Режисьор - Драгомир Шолев
Сценарий - Драгомир Шолев, Разван Радулеску, Мелиса Де Рааф
Оператор - Крум Родригес
Музика - Васил Гюров
В ролите - Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина
Продуцент - Росица Вълканова
КОНТАКТ - Klas Film klasfilm@spnet.net

Продукция - Klas Film; Bulgarian National Television

Награди и номинации

София Филм Фест ’11 – Най-добър филм в Международния конкурс, най-добър български игрален филм Златна роза ’10 – Най-добър оператор (поделена с Антон Бакарски за „Лов на дребни хищници”), награда за дебют Награди на Българската филмова академия ’11 – Най-добър игрален филм на 2010 г., най-добър режисьор, най-добра сценография (Ванина Гелева), награда за монтаж (Кеворк Асланян) Богота ’11 – Сребърна награда за най-добър филм; номинация за Златна награда за най-добър филм Братислава ’10 – Най-добър режисьор; номинация за Голямата награда Буенос Айрес ’11 – Номинация за най-добър филм Есон ’11 – Най-добър европейски филм, най-добър актьор (Цветан Даскалов), наградата на студентското жури за най-добър филм SEE Fest ’11 – Най-добър дебют


Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани”.

Не може да се каже, че с децата всичко е наред в забележително уверения и направляван с вещина игрален дебют на сценариста и режисьор Драгомир Шолев. След световната си премиера в секцията „Нови режисьори” в Сан Себастиан (макар че с лекота би се вписала и в основната конкурсна програма) изпълнената с мрачен хумор драма с четири действащи лица, която се развива предимно в сив апартамент в предградията, ще заживее богат фестивален живот благодарение на факта, че представлява свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията. Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене.

Обнадеждаващо е, че България започва да излиза от киносянката на своята суперуспешна съседка Румъния и съвсем не е случайно, че съавтор на сценария на Подслон е Разван Радулеску, познат ни от работата си по спечелилия международно признание и награди филм Смъртта на господин Лазареску.

Силно качество на Подслон са и стабилните и убедителни актьорски изпълнения. Както и в находчивия си късометражен филм Посредникът, който спечели награди през 2008 г., Шолев показва, че умее да работи с млади актьори. Няма слаби места в това отношение, въпреки факта, че Христоскова играе много агресивен и подчертано мъжествен мъжки образ по такъв начин, че откриваме следи от Линда Хънт в Годината на опасния живот. Но ако не знаете, едва ли ще усетите.   
 
Актьорите придават на доминирания от приказки сценарий искрящ и често изненадващ живот, а „кино” измеренията на проекта, който лесно би могъл да бъде преведен за сцената или радиото, са подпомогнати допълнително от дебнещата стедикамера на оператора Крум Родригес. Монтажът на Кеворк Асланян също е сред плюсовете на филма – като включва смело удължени кадри и резки, ритмични преминавания от кадър в кадър, той променя тона от напрежение към хумор.

Нийл Йънг, Варайъти

Драгомир Шолев

Български режисьор, роден на 21.07.1977 г. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (анимация и филмова и телевизионна режисура). Асистент режисьор в редица игрални филми и режисьор на над 150 реклами, музикални видеоклипове и др. Подслон е неговият дебютен игрален филм.

ФИЛМОГРАФИЯ

2002 Семейство (Family) – къс./short
2004 Трябва да ти кажа нещо (I Must Tell You Something) – къс./short
2005 Преди живота, след смъртта (Before Life, After Death) – къс./short
2008 Посредникът (The Go-Between) – къс./short
2010 Подслон (Shelter)

Програма


24.03.2015

Дом на киното - 16.30 часа;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФ@26.01.16, 00:01: С филма "Синът на Саул" ЕП отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФ@24.01.16, 00:01: „Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест
СФФ@23.01.16, 00:01: Берлинската „Златна Мечка” - САМО на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФ@20.01.16, 00:01: Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството
СФФ@18.01.16, 00:01: Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма ма” с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест
СФФ@15.01.16, 00:01: „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън – в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ” на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
СФФ@13.01.16, 00:01: ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.