ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
Film Entries Sofia IFF 2016
Акредитиран от

ХРАНА ЗА ДУШАТА / SOUL KITCHEN

Германия, 2009, 99 мин
игрален, комедия , цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Режисьор - Фатих Акин
Сценарий - Фатих Акин, Адам Бусдукос
Оператор - Райнер Клаусман
С участието на - Адам Бусдукос, Мориц Блайбтрой, Бирол Юнел, Фелине Роган, Анна Бедерке, Вотан Вилке Мьоринг
Продуценти - Фатик Акин, Клаус Мак, Фламинио Задра

Продукция - Corazón International/Dorje Film/Norddeutscher Rundfunk (NDR)/Pyramide Productions
Разпространител за България - Арт Фест

Награди и номинации

Венеция ’09 – Специалната награда на журито и награда на младежкото жури;Европейски филмови награди ’10 – Номинации за наградата на публиката и за най-добър филм


Филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят. Фатих Акин събира звезден състав от предишните си филми: Адам Бусдукос (Кратко и безболезнено, С глава в стената), Мориц Блайбтрой (Солино, През юли), Бирол Юнел (С глава в стената, През юли).
 
Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин, защото прекарва повече време в ресторанта си „Храна за душата”, отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай. Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург, в неприветливия квартал Вилхелмсбург и помни много по-добри времена. През последните три седмици до продажбата пълна анархия завладява „Храна за душата”: готвачът решава да сготви всички ястия, които винаги е искал да приготви, новият DJ кара клиентите да танцуват, след като се нахранят, художници използват ресторанта за изложбена зала. Но всичко това се харесва на клиентелата. Постепенно заведението добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели с „Храна за душата”. Когато научава, че ресторантът ще бъде съборен, за да се построи мол на негово място, Зинос се опитва да направи и невъзможното, за да го предотврати.

До момента немският режисьор Фатих Акин е известен с разтърсващите си брутални драми, които рядко се впускат в лирични отклонения, пише Камерън Бейли. Филми като С глава в стената и На прага на рая са изпълнени с напрежение и непоколебима реалистичност. Очевидно настроението на Акин се е разведрило тази година – Храна за душата ни предлага най-уверената му работа като режисьор, но филмът е небрежна и палава комедия. Самият Акин обяснява: „В този момент от живота си исках да се посмея. Както казва и Чаплин: „Усмихвай се”, каквото и да се случва. Бях станал роб на успеха, на сериозността на филмите си. Но животът има повече цветове от този на тъгата. Един от най-близките ми приятели почина, когато снимахме На прага на рая, и за да го прежаля, ми бяха необходими цели 6 месеца. Тогава осъзнах, че смъртта е част от живота. И реших, че най-доброто, което мога да направя след това, е комедия. Защото не бива да забравяме, че смехът също е неизменна част от живота.

Фатих Акин

Роден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с Кратко и безболезнено, който печели доста награди и, подобно на Солино, е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големия си успех постига с филма С глава в стената, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. Със следващия си игрален филм На прага на рая Акин получава наградата за сценарий в Кан ’07, четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др.  

 ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1995 Сенсин, ти си! (Sensin… Du bist es!)  

1996 Потурчен (Geturkt)  

1998 Кратко и безболезнено (Kurz und Schmerzlos)  

2000 През юли (Im Juli)

2001 Мисля за Германия: Забравихме да се върнем (Denk ich an Deutschland – Wir haben vergessen zuruckzukehren) – док. 

2002 Солино (Solino)  

2004 Срещу стената (Gegen die Wand)  

2005 Музиката на Истанбул (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) – док.

2007 На прага на Рая (Auf der anderen Seite / Yasamin Kiyisinda)  

2008 Ню Йорк, обичам те! (New York, I Love You) – сегмент „Фатих Акин”

2009 Храна за душата (Soul Kitchen)

2012 Polluting Paradise (Der Mull im Garten Eden) – док. 

2014 Раната (The Cut)


Програма


Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФ@26.01.16, 00:01: С филма "Синът на Саул" ЕП отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФ@24.01.16, 00:01: „Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест
СФФ@23.01.16, 00:01: Берлинската „Златна Мечка” - САМО на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФ@20.01.16, 00:01: Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството
СФФ@18.01.16, 00:01: Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма ма” с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест
СФФ@15.01.16, 00:01: „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън – в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ” на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
СФФ@13.01.16, 00:01: ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.