ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
Film Entries Sofia IFF 2016
Акредитиран от

КУТИЯ ЗА ХРАНА / THE LUNCHBOX

Индия-Франция-Германия, 2013, 104 мин
цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7.36Режисьор - Ритеш Батра
Сценарий - Ритеш Батра
Оператор - Майкъл Симъндс
Музика - Макс Рихтер
В ролите - Ирфан Кан, Нимрат Каур, Навазудин Сидики, Дензил Смит, Барати Ачрейкар, Накул Ваед, Иашви Пунийт Нагар, Лилет Дубей
Продуценти - Арун Рангачари, Анураг Къшюп, Гунийт Монга

Продукция - Sikhya Entertainment / Dar Motion Pictures / NFDC / ROH Films / A.S.A.P. Films / Cine Mosaic
Световен разпространител - The Match Factory
Разпространител за България - Арт Фест

Награди и номинации

Рейкявик’13 – Награда на исландската църква – специална грамота Азиатски филмови награди’13 – Номинация за най-добър филм, режисьор, сценарий, мъжка роля (Ирфан Кан), женска роля (Нимрат Каур) и поддържаща роля (Навазудин Сидики). Лондон’13 – Номинация за най-добър филм Осло’13 – Номинация за най-добър филм


Едно от чудесата на Мумбай е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи на кутии осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в лабиринта, който представлява Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Това е историята на една такава кутия. 

Грешно доставена кутия за храна свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен мъж, прехвърлил разцвета на живота си. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки си измислен живот. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен живот става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им.

Героите на Кутия за храна съществуват на ръба между реалния Мумбай и този от фантазиите. Накрая те попадат на кръстопът, в който трябва да изберат един от двата свята. Кутия за храна е пропит с носталгия и надежда за бъдещето, но най-вече е история за малките радости в живота, които заслужават нашето внимание. 


Ритеш Батра

Ритеш Батра е индийски режисьор и сценарист, роден в Мумбай. За кратко той посещава Нюйоркския университет, но напуска филмовата програма. Завършва икономика и 3 години работи като консултант, преди да се завърне и да завърши филмовото си обучение. През 2009 Батра е избран за сценарната и режисьорска лаборатория на Сънданс за пълнометражния му проект The Story of Ram. Късометражните му филми са показвани на множество големи международни фестивали – последният Café Regular, Cairo, сниман в Египет, е прожектиран на международния фестивал в Ротердам’12, както и на фестивала в Трайбека’12. Пълнометражният му дебют Кутия за храна е включен в „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.

ФИЛМОГРАФИЯ

2008 The Morning Ritual – къс.

2010 Gareeb Nawaz's Taxi – къс.

2012 Café Regular, Cairo – къс.  

2013 Кутия за храна (The Lunchbox) 

 

Програма


Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФ@26.01.16, 00:01: С филма "Синът на Саул" ЕП отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФ@24.01.16, 00:01: „Златният лъв” от Венеция 2015 - специален акцент в програмата на 20-ия София Филм Фест
СФФ@23.01.16, 00:01: Берлинската „Златна Мечка” - САМО на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФ@20.01.16, 00:01: Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството
СФФ@18.01.16, 00:01: Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма ма” с гала прожекция на 20-ия София Филм Фест
СФФ@15.01.16, 00:01: „СТАЯ” на Лени Ейбрахамсън – в секцията „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ” на 20-ия София Филм Фест
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
СФФ@13.01.16, 00:01: ПРЕГЪРНИ КИНОТО с Наградата ДЖЕЙМИСЪН

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.