ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от
|
ХРАНА ЗА ДУШАТА / SOUL KITCHENГермания, 2009, 99 мин
игрален, комедия , цветен
Текущ рейтинг на филма: 10Режисьор -
Фатих Акин
Сценарий -
Фатих Акин, Адам Бусдукос
Оператор -
Райнер Клаусман
С участието на -
Адам Бусдукос, Мориц Блайбтрой, Бирол Юнел, Фелине Роган, Анна Бедерке, Вотан Вилке Мьоринг
Продуценти -
Фатик Акин, Клаус Мак, Фламинио Задра
Продукция - Corazón International/Dorje Film/Norddeutscher Rundfunk (NDR)/Pyramide Productions
Разпространител за България - Арт Фест
Награди и номинацииВенеция ’09 – Специалната награда на журито и награда на младежкото жури;Европейски филмови награди ’10 – Номинации за наградата на публиката и за най-добър филм Филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят. Фатих Акин събира звезден състав от предишните си филми: Адам Бусдукос (Кратко и безболезнено, С глава в стената), Мориц Блайбтрой (Солино, През юли), Бирол Юнел (С глава в стената, През юли). Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин, защото прекарва повече време в ресторанта си „Храна за душата”, отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай. Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург, в неприветливия квартал Вилхелмсбург и помни много по-добри времена. През последните три седмици до продажбата пълна анархия завладява „Храна за душата”: готвачът решава да сготви всички ястия, които винаги е искал да приготви, новият DJ кара клиентите да танцуват, след като се нахранят, художници използват ресторанта за изложбена зала. Но всичко това се харесва на клиентелата. Постепенно заведението добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели с „Храна за душата”. Когато научава, че ресторантът ще бъде съборен, за да се построи мол на негово място, Зинос се опитва да направи и невъзможното, за да го предотврати. До момента немският режисьор Фатих Акин е известен с разтърсващите си брутални драми, които рядко се впускат в лирични отклонения, пише Камерън Бейли. Филми като С глава в стената и На прага на рая са изпълнени с напрежение и непоколебима реалистичност. Очевидно настроението на Акин се е разведрило тази година – Храна за душата ни предлага най-уверената му работа като режисьор, но филмът е небрежна и палава комедия. Самият Акин обяснява: „В този момент от живота си исках да се посмея. Както казва и Чаплин: „Усмихвай се”, каквото и да се случва. Бях станал роб на успеха, на сериозността на филмите си. Но животът има повече цветове от този на тъгата. Един от най-близките ми приятели почина, когато снимахме На прага на рая, и за да го прежаля, ми бяха необходими цели 6 месеца. Тогава осъзнах, че смъртта е част от живота. И реших, че най-доброто, което мога да направя след това, е комедия. Защото не бива да забравяме, че смехът също е неизменна част от живота. Фатих АкинРоден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с Кратко и безболезнено, който печели доста награди и, подобно на Солино, е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големия си успех постига с филма С глава в стената, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. Със следващия си игрален филм На прага на рая Акин получава наградата за сценарий в Кан ’07, четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др. ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ Програма21.03.2013Дом на киното - 16.30 часа;Добави коментар в Facebook |
НОВИНИ
|
|||||||||
|
|||||||||||
© 2001 - 2013 продуцентска къща "Арт Фест" | |||||||||||
Created by: WebFashion Ltd. | |||||||||||
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация. |